Å få 100% riktige farger på et bilde er ikke så enkelt. Du har helt sikkert opplevd at bildet ditt ikke er i nærheten av de fargene du faktisk så når du tok bildet. I kameraets meny finner du hvitbalanse innstillingene, og her kan du velge mellom en hel haug med predefinerte lyssituasjoner. Auto, glødelampe, skygge, sol, lysstoffrør etc. Mange moderne kameraer har også såkalt «spotmåling» og manuell innstilling av kelvinverdi.

Det finnes et utall av verktøy på markedet for å justere, eller hjelpe deg å finne riktig hvitbalanse med. Alt fra små gråkort i kreditkortstørrelse, til større og mer avanserte verktøy.

Riktig hvitbalanse og riktige farger er et viktig element når man fotograferer. Er man hobbyfotograf så er det stas å ha riktig eksponerte bilder med riktig temperatur og farger, er man profesjonell så er dette utrolig viktig. Fotograferes det for en kunde, f. eks. produkter eller klær, så er det en selvfølge at kunden får riktig farge på bildene sine. Er f.eks. en kjole lyseblå, så er det viktig at den fremstår med nøyaktig gjengitt farge på bildet. Selve fargekalibreringen skal jeg ta for meg i en senere post, her skal vi først og fremst se på viktigheten av riktig hvitbalanse. Det finnes billige verktøy for dette om du ikke har råd til å investere i f.eks. en X-rite Colorchecker. Jeg har brukt dette verktøyet en stund, og denne lille saken finnes i fotobagen til de fleste profesjonelle fotografer. Den har gråplate for måling av hvitbalanse, og i tillegg så kan du kalibrere alle farger i forhold til situasjonen du fotograferer i.

Førs og fremst så skal jeg ta for meg det vi kaller for «spotmåling». Det vil altså si at kameraet måler fargetemperaturen mot et gråkort som modellen din holder, og du setter en forhåndsinnstilt hvitbalanse basert på hva kameraet måler mot gråkortet. De fleste profesjonelle kameraer har denne funksjonen, men det typiske amatørkameraet (tenker da på Canons EOS 450,500,550,600, eller Nikons D3000, 3100, 3200, 5000 osv) har dessverre ikke denne funksjonene.

Den litt mer vanlige metoden er å gjøre dette i etterkan, enten i Lightroom, Photoshop eller et annet bildebehandlingsprogram. Fremgangsmåte er rett og slett at man tar et bilde av personen/modellen hvor denne holder gråkortet opp foran seg. Når dette bildet legges inn i f. eks. Lightroom, så kan man ved hjelp av «White Balance Selector» klikke på gråkortet på bildet:

Lightroom vil da korrigere hvitbalansen slik at du får riktig fargetemperatur på bildet ditt i forhold til lyset bildet er tatt i. Eksemplet nedenfor illustrerer dette. Bildet til venstre er med kameraet på auto WB, bildet til høyre er justert ved hjelp av gråkort. Bildet som er justert får mye mer riktige farger i forhold til hva jeg faktisk så når jeg tok bildet. Hudtonene er litt varmere, og i det hele tatt et mer «behagelig» bilde å se på.

Om forfatter

Relaterte artikler

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert